2 d’oct. 2021

Declaració de principis

"Cuando la emoción sube, la razón baja, y cualquier conclusión que saquemos será errónea." Tomás Navarro (1)

A partir del que pensem, sentim i fem, inconscientment busquem de manera selectiva aquelles informacions o arguments que reforcen o justifiquen la nostra forma de pensar, sentir i fer. 

De tot allò que ens envolta, que tenim a l'abast, triem allò que ens convé, que encaixa amb els nostres "prejudicis", i alhora rebutgem allò que els contradiu, que els podria fer trontollar. I ho fem amb una gran naturalitat, sense consciència d'aquest biaix o autoengany.

Més o no tant, tots fem el mateix. Tots actuem així, perquè és més còmode, i perquè anar contra aquesta tendència "natural", reforçadora de les conviccions consolidades, requereix, a més de la necessària lucidesa (no sempre present), un esforç gran. I pel que fa a aquest tema, es veu que som de mena mandrosos.

Jo, és clar, no sóc cap excepció. Sóc com tothom. I per tant, tot el que escric sóc conscient que té també aquest llast, el llast de les meves pròpies limitacions i prejudicis. Siguin els que siguin: quins en concret, suposo que és més fàcil que els pugui identificar qui eventualment llegeixi aquests escrits, abans que jo mateix. Perquè les pròpies limitacions sempre és difícil que un mateix se les vegi.

Aquí parlo de les malalties infeccioses i de les vacunes: sóc ben conscient, per tant, que les limitacions que he esmentat condicionen tot el que pugui escriure sobre aquest tema.

Ara ja està dit.

--
(1) La Vanguardia / La Contra, 28/09/2021