25 de set. 2023

La Villa Maria

(1)

(2) 

Maria Ponsà explicava a l'ARA (31/01/2023) que va viure 14 anys a la Villa Maria de Vallvidrera. Tenia llogada tota la casa, les dues plantes, i durant aquells anys la va convertir en un espai obert a diferents iniciatives culturals i artístiques. Quan ella va llogar la casa, feia anys que estava tancada, en un estat d'abandonament progressiu. 

Al llogar la casa, els tractes la Maria ja no els va fer amb algú de la família Viñas, que en continuaven sent els propietaris, sinó amb un administrador. Amb algunes reparacions que va posar com a condició, i amb la seva pròpia implicació, la casa va tornar a lluir. I el jardí encara més: la Maria, florista de professió, amb la seva passió per les flors va fer que el jardí de la casa tingués una nova època d'esplendor com no la tenia des de feia molts anys. Després, a causa d'uns canvis en la seva vida, la Maria primer va deixar la planta baixa i, potser dos anys després, el pis de dalt. No recorda exactament l'any, devia ser al voltant del 2010.

Potser llavors la casa ja estava a la venda, però no devia tenia comprador disposat a pagar el que en demanaven. El cas és que fa potser uns dos anys, finalment es va vendre. Llavors feia uns anys que hi havia un altre llogater i, al comprar la casa, la intenció del comprador era rescindir el contracte. Però es van acabar posant d'acord perquè s'hi pogués quedar, ja que el comprador va considerar que mentrestant hi hauria algú que vigilaria la propietat (i eventualment, evitaria que fos "ocupada"), mentre no estigués clar i aprovat el tipus d'obres que, segons els permisos de l'Ajuntament, es podrien fer a la finca. D'aquest llogater no en tinc informació directa.

La intenció inicial dels compradors era enderrocar la casa, per tal de tenir les mans del tot lliures a l'hora d'edificar. Però van arribar a un acord amb l'Ajuntament per conservar-la, per tal de no alterar la vista des de la plaça. A l'espai dels jardins, la previsió segons sembla era fer-hi tres habitatges de luxe, cosa que, naturalment, implicaria la desaparició dels jardins.

Després de la venda, l'última activitat d'algú de la família Viñas a la casa va ser revisar el que s'havia anat amuntegant al llarg dels anys a les golfes, papers, objectes i quadres. En van fer una selecció i, la resta, va anar a parar a la brossa.

Si la Maria Ponsà va llogar la Villa Maria a finals dels 90, i feia temps que no ho estava, i alhora està ben documentat que, si més no fins a finals dels 70 (o potser més), tant la planta baixa i el pis es van anar llogant a diferents llogaters (en general estiuejants), queda aquest buit d'alguns anys, durant els quals qui això escriu ignora si hi va haver algun llogater o què va passar.

A finals de gener d'enguany, la Villa Maria va ser notícia perquè en van enderrocar, sense previ avís, però amb el permís de l'Ajuntament, els annexos laterals que donaven a la plaça, i també la glorieta de la part que dona al jardí. Se'n va parlar bastant, i hi va haver queixes, però com que la demolició/destrucció va ser molt ràpida, ja no es va poder aturar res. L'argument dels propietaris era que aquestes parts de la casa les havia afegit Pere Viñas quan la va comprar, cosa certa, i que ho va fer sense permisos, cosa que ningú no ha demostrat (Pere Viñas havia comprat la casa a principis del segle XX). 

Sobretot la glorieta, era una de les senyes d'identitat de la casa. I els motius de la seva destrucció són fàcils d'imaginar: si els permisos de l'Ajuntament atorguen "X" metres edificables al total de la finca, tot això destruït anirà en benefici dels tres habitatges de luxes que es volen encabir a l'espai del jardí. És una qüestió de calculadora: el que restes aquí, ho sumes allà.

A l'enderrocar aquestes parts de la casa, es va arrasar també la part alta del jardí, la primera mossegada del que li espera a la resta del jardí.

Per acabar. Tot això que he explicat no sé si és ben bé com he dit: és la versió que jo he confegit a partir de diferents testimonis i retalls que he anat arreplegant o que m'han arribat, i que crec que fan un relat si més no "versemblant". Per descomptat, si n'haig de corregir alguna cosa perquè algú me l'aclareix, ho faré encantat.


Foto aèria de la finca, abans de la demolició de les parts de la casa esmentades i de la destrucció de la part alta del jardí. www.google.es/maps

--
(1) Imatge d'un dels vídeos del DVD "La danza del alma" (2008), de la Rosa Zaragoza. He triat la imatge d'aquesta actuació per diferents motius. En primer lloc, perquè és a la glorieta de les columnes, ara ja desapareguda. En segon lloc, perquè és un exemple de les diferents activitats que va organitzar o possibilitar la Maria Ponsá mentre va tenir la casa llogada. I, en tercer lloc, perquè conec molt l'autora del DVD al qual pertany la imatge.
(2) Imatge del vídeo de BTV sobre l'enderroc de la glorieta, 30/1/2023.
beteve.cat/societat/alarma-enderroc-glorieta-villa-maria-vallvidrera/