26 de set. 2023

Francisco Viñas i Mariano Benlliure


Quan el 1933 va morir el tenor Francisco Viñas el van enterrar al cementiri de Montjuic, en un mausoleu presidit per un conjunt escultòric de Mariano Benlliure (1). Les tres figures del conjunt escultòric eren els protagonistes de les obres que havia interpretat més sovint, Lohengrin, Parsifal i Tristan.

Les dues figures laterals, Lohengrin i Tristan, són les mateixes, i de la mateixa mida, que hi ha encara a la Villa Maria de Vallvidrera, a la part on ara s'acaba la casa, després de l'enderroc de la glorieta de les columnes. Això suggereix que, llavors, al morir el tenor, el seu germà, Pere Viñas, devia encarregar aquelles dues còpies de les figures del mausoleu, per col.locarles a la casa, en els dos espais que també es devien construir aleshores.

Entre les dues escultures també hi ha hagut sempre un plafó de rajoletes de ceràmica, amb el tenor en el paper de Lohengrin. Actualment, aquest plafó està bastant deteriorat, hi falten unes quantes rajoletes, que potser han caigut a causa de la humitat de la paret. Desconec en quin moment es va instal.lar aquest plafó, si abans, alhora o després de la incorporació de les dues rèpliques de les figures del mausoleu.

El Lohengrin del mausoleu, la còpia de la glorieta de les columnes, i el del plafó, són uns dels molts que es poden trobar buscant per internet, tots molt semblants, del tenor com a intèrpret d'aquesta òpera de Wagner. 

També n'hi havia hagut un a dins de la Villa Maria, de grans dimensions, penjat a una paret (crec que era un retrat, i als anys seixanta encara hi era). Després, suposo que en algun moment aquell retrat devia anar a parar a les golfes. I fa uns dos anys, al vendre's la casa, si llavors no el va rescatar algú de la família Viñas, potser va anar a parar a les escombraries.


L'angle de les fotos és semblant, però no el mateix, i tampoc són iguals les ombres, per això a primera vista pot donar la sensació que no són ben bé la mateixa figura. A més, a la de la dreta li falta un tros d'espasa i algun altre detall, que al ser de guix (o d'un material semblant), tot i estar a cobert ha patit més el pas del temps.


Tardor, 2022

--
(1) marianobenlliure.org/mariano-benlliure-y-el-tenor-francisco-vinas/ (2023)