13 de jul. 2020

L'electricitat del cervell

Un altre exemple de llibre trobat al carrer aquests dies: "El universo eléctrico", de David Bodanis (1). Tracta de l'evolució dels coneixements sobre l'electricitat els dos darrers segles.

La part més interessant per a mi és un capítol del final del llibre sobre l'electricitat del cervell, amb algunes explicacions fàcils, atractives i originals, més entenedores (per a mi) que la majoria de les explicacions que havia llegit fins ara sobre el funcionament elèctric del cervell.

Penso en el que diu David Bodanis en aquesta part del llibre: el que estic fent ara, anar divagant i afilerant pensaments i paraules, no és res més que això, impulsos elèctrics del cervell que de manera misteriosa acaben configurant idees o històries més o menys intel.ligibles (curioses, estúpides, ves a saber...), uns impulsos coordinats amb uns altres impulsos, els que donen ordres al braç i a la mà, per tal que es vagin movent i el resultat sigui que jo vagi gargotejant paraules damunt del paper... (i després teclejant el teclat).

És tot tan estrany, existir, pensar, sobretot aquest gran misteri de la nostra ment conscient...

--
(1) Planeta, 2006. Els llibres trobats sovint tenen sorpreses afegides, potser una dedicatòria bonica, o una postal entremig de les pàgines... En aquest hi trobo una estampa doble amb les imatges del Sagrat Cor de Jesús i l'Immaculat Cor de Maria, amb una oració dirigida al Sagrat Cor de Jesús que acaba així: "(...) toda mi dicha y mi gloria quiero cifrarla en vivir y morir como esclava vuestra. Amén."