23 d’oct. 2019

Llibres arreplegats

Al damunt d'un banc veig una motxilla de mida mitjana. A la vora, a dins d'una paperera, veig un parell de llibres grans, gruixuts, amb històries del Pato Donald i altres personatges de Cal Disney.

Els dos llibres a mi no m'interessen, però em fa cosa pensar que puguin acabar al camió de les deixalles, de manera que els recullo i els fico a la motxilla, amb la idea de deixar-los en un punt d'intercanvi de llibres que hi ha una mica més enllà. Pel que fa a la motxilla, penso que després ja veuré què en faré, potser me la quedaré jo (si no fos per la motxilla segurament no hauria recollit els llibres, perquè pesen bastant, i traginar pesos és empipador).

Un altre dia em trobo, a dins d'una bossa de roba, al costat d'un contenidor, vuit novel.les, d'aquestes gruixudes, noves, ben enquadernades, en molt bon estat. I com que també em queda a la vora un punt de reciclatge, amb el seu apartat d'intercanvi de llibres, les hi duc. A mig camí del trajecte faig una pausa, per reposar; m'assec en un banc i m'entretinc fullejant-ne algun.

Un altre dia em trobo a sobre d'un banc "La vida desaforada de Salvador Dalí", de Ian Gibson (una obra crec que ben valorada pels especialistes en Dalí), i també "Mi color favorito es verte", de Pilar Eyre (un llibre amb un títol ben brillant, i un tema que hauria pogut ser interessant, però que es queda en molt poca cosa, gairebé només pirotècnia verbal). Com que vaig cap a casa, me'ls enduc, i un altre dia van a parar també a un punt d'intercanvi.

Sovint amb els llibres que trobo el que faig és això; només és de tant en tant, que estic realment de sort i que en trobo algun que m'interessa de debò, i llavors me'l quedo... temporalment o definitivament (és a dir, "sempre temporalment", tenint present la meva, i comuna, finitud).

Un exemple de llibre que em quedo, trobat fa poc: "Una mente prodigiosa", de Sylvia Nassar (Círcula de lectores, 2001). Sobre la vida complicada, contradictòria, impertinent, sorprenent i brillant del matemàtic, malalt mental i premi Nobel John Forbes Nash (hi ha moltes pàgines en què parla amb detall de temes matemàtics, que no entenc, però això no m'impedeix anar progressant en la lectura).